Chakra betekent in het Sanskriet letterlijk wiel en verwijst naar een draaiende cirkel van bio-energetische activiteit, die voortvloeit uit de belangrijkste zenuwknopen die zich vanuit de wervelkolom vertakken. Er zijn zeven van deze wielen, opgestapeld in een energiekolom die zich van de onderrug tot de kruin uitstrekt (uit: Handboek Chakrapsychologie van Anodea Judith).

De 7 Chakra’s

Chakra’s zijn energiecentra die in ieder van ons bestaan, centra van levensenergie. Ze zijn de belichaming van spirituele energie op stoffelijk niveau. De ontwikkeling van de chakra’s is cruciaal voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en onze spirituele ontwikkeling. Ieder chakra is van invloed op, en wordt beïnvloed door, een bepaald deel en bepaalde organen van ons lichaam, onze gedachten, ons gedrag, etc. Door onze chakra’s te beïnvloeden, kunnen wij ook onze gezondheid en ons leven beïnvloeden.

Als er een blokkade ontstaat in een of meerdere chakra’s, dan kan de levensenergie niet meer vrijuit stromen en raken we uit balans, op wat voor manier dan ook. Een blokkade kan ontstaan door bijvoorbeeld gewoonten, (jeugd)trauma´s, lichamelijke en emotionele verwondingen.

Elk chakra heeft zijn eigen kleur, de kleuren van de regenboog, waardoor we als mensen de regenboogbrug zijn tussen hemel en aarde.

1ste_chakra Het eerste chakra (Muladhara = wortel)

Heeft te maken met de eerste levensbehoeften van een mens, dat wat we nodig hebben om in leven te blijven zoals: gezondheid, voeding, warmte/aandacht, vertrouwen, veiligheid, in levensonderhoud kunnen voorzien. Hier leggen we de anker voor de regenboogbrug. Chakra één is gelegen in het perineum. Het lichaamsgebied van het eerste chakra is het perineum, de bekkenbodem en de onderrug en benen. Klachten die meestal te maken hebben met het eerste chakra, zijn problemen met de darmen, benen, voeten, knieën, onderrug, botten, eetstoornissen, angst voor verandering, gebrek aan lichaamsbewustzijn, zwakke grenzen. Het element aarde hoort bij dit chakra: stevigheid, grond onder de voeten. De kleur die chakra één stimuleert is rood.

2de_chakra Het tweede chakra (Svadhisthana = zoetigheid)

Heeft te maken met gevoelens, emoties, seksualiteit, relaties, en het kunnen genieten. Chakra twee is gelegen in de onderbuik. Klachten die meestal te maken hebben met het tweede chakra zijn problemen met de voortplantings-organen, milt, urinewegen, onderrug, seksuele problemen, moeite met genieten, gebrek aan verlangen. Bij dit chakra hoort het element water: de kunst van het (laten) stromen. De kleur die chakra twee stimuleert is oranje.

3de_chakra (1) Het derde chakra (Manipura = flonkerend juweel)

Heeft te maken met autonomie, persoonlijke macht en wilskracht, en ons energiesysteem. Chakra drie is gelegen boven de navel en onder het middenrif (zonnevlecht). Klachten die meestal te maken hebben met het derde chakra zijn problemen met de spijsvertering, maag, lever, galblaas, alvleesklier, eetstoornissen, diabetes, vermoeidheid, hoge bloeddruk, gebrek aan eigenwaarde en zelfdiscipline. Bij dit chakra hoort het element vuur: de levensvonk die ons tot handelen aanzet. De kleur die chakra drie stimuleert is geel.

4de_chakra Het vierde chakra (anahata = ongeslagen)

Het vierde chakra is het centrum in ons chakrasysteem, de verbinding tussen lichaam en geest. Het heeft te maken met liefde voor onszelf en anderen, mededogen, relaties, intimiteit en balans. Chakra vier is gelegen in het bovenste deel van de borstkas en de bovenkant van de rug. Klachten die meestal te maken hebben met het vierde chakra zijn problemen met hart, longen, borsten, armen, schouders, bovenrug, het moeilijk kunnen ontvangen en geven van liefde, zwakke grenzen, eenzaamheid, depressie. Bij dit chakra hoort het element lucht: de adem die ons doet leven. De kleur die chakra vier stimuleert is groen of rose.

5de_chakra Het vijfde chakra (vissudha = zuivering)

Heeft te maken met zelfexpressie, communicatie, spreken, luisteren, de innerlijke stem, zingen, creativiteit, telepathie. Chakra vijf, het keelchakra, is gelegen in het keelgebied. Klachten die meestal te maken hebben met het vijfde chakra zijn problemen met de keel, nek, oren, stem, schildklier, verkrampte kaken, moeite met luisteren, spreekangst, verlegenheid, moeite met het verwoorden van gevoelens. Bij dit chakra hoort het element geluid, maar ook ether (‘drager van het geluid’). De kleur die chakra vijf stimuleert is helder blauw.

6de_chakra Het zesde chakra (Ajna = waarnemen)

Heeft te maken met inzicht, verbanden leggen, intuïtie, verbeelding, visualisatie, dromen, helderziendheid. Het zesde chakra is gelegen op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen (het derde oog). Klachten die meestal te maken hebben met het zesde chakra zijn hoofdpijn, visuele problemen, concentratieproblemen, hallucinaties, waanideeën, obsessies, nachtmerries. Bij dit chakra hoort het element licht. De kleur die chakra zes stimuleert is indigo blauw of paars.

7de_chakraHet zevende chakra (Sahasrara = duizendvoudig)

Heeft te maken met onze verbinding met het spirituele, de hogere kennis, het goddelijke in ons. Via het kruinchakra kunnen wij het hoogst mogelijke inzicht verkrijgen en worden wij helder wetend. Chakra zeven is gelegen in de kruin. Klachten die meestal te maken hebben met het zevende chakra zijn problemen met de hersenen, migraine, leerproblemen, geheugenverlies, apathie, verwarring, dissociatie van het lichaam, spiritueel cynisme of spirituele verslaving. Bij dit chakra hoort het element bewustzijn. De kleur die chakra zeven stimuleert is violet.