Wat is Yoga?

Onderstaande tekst is geschreven door Danielle Bersma en Loes van der Mee, die mij tot in het diepst van mijn ziel yoga hebben laten ervaren:

Yoga is een ontdekkingsreis waarin je probeert jezelf te leren kennen van alle kanten(de ‘positieve’ en de ‘negatieve’) en waarin je komt tot een evenwicht.
Yoga is een groeiproces, waarin elke fase van de groei even belangrijk is. We kunnen dit vergelijken met de groei van een bloem. Een zaadje is klein, maar met enorme groeikracht, het draagt de creativiteit van het leven in zich. Wil het leven tot volle bloei komen, dan zal het allereerst door zijn schil heen moeten barsten. Dit gaat niet zonder moeite en weerstand. Ook de weerstand heeft zijn functie en mag er dus zijn.

Het groeiproces kent fasen en elke fase heeft zijn eigen weerstand. We willen graag alleen die bloem worden en vaak zien we de schoonheid van de knop niet. Ook de bloem is een fase die voorbij gaat. In de yoga proberen we van elke fase van ons leven te genieten en niet de ene fase meer waarde te geven dan de andere. De mens is in al zijn groei fasen, zowel geestelijk als lichamelijk, altijd compleet. Een baby bijvoorbeeld is dus een even volwaardig mens als een volwassene.

Yoga is een weg om te komen tot harmonie, tot inzicht en tot evenwicht. We leren kijken naar wat er is en we leren af om te streven naar hoe het zou moeten zijn. Zo kunnen we proberen mee te gaan in de stroom van het leven. Het valt ons vaak gemakkelijk om dat te doen als het goed met ons gaat, maar in perioden van pijn (Fysieke en/of geestelijke) verzetten we ons tegen het leven. In de yoga proberen we dit verzet, de weerstand te herkennen, te erkennen en los te laten, zodat we tot echte acceptatie kunnen komen.

Als westerse mensen zijn we altijd bezig met het bereiken van een doel, het vergaren van bezit en zelfs als we yoga beoefenen zijn we meestal bezig lenig te worden, jong te blijven en ‘verlicht te worden’. In de yoga is geen bereiken. Er is een schouwen van wat is, een ervaren, een voelen van wie jij bent. In het westen, waar de prestatie dwang erg groot is, wordt de yoga vaak beoefend om het lichaam tot grotere hoogten op te zwepen. Yoga is echter een voelen van de grenzen van je eigen lichaam op dit moment, leren oefenen binnen die grenzen zonder te bereiken; dan zullen de grenzen zichzelf verleggen in hun eigen tempo en op hun eigen tijd. Als we op deze wijze met yoga bezig zijn, zullen we ons ontwikkelen, niet tot normale mensen, maar tot volledige mensen.