Mogen zijn wie je bent
Zijn wie je bent
Je bent
Zijn

Chakra Yoga, Yin Yoga & Complete Yoga

De yoga vormen die ik geef, zijn Chakra Yoga (wat een Hatha Yoga vorm is), Yin Yoga en Complete Yoga. Yoga is een groeiproces, waarin elke fase van het proces even belangrijk is. Door middel van de oefeningen mag je gaan kijken, voelen en ervaren wat er is. Zonder dat je daar een oordeel over geeft. Je zult je grenzen gaan voelen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. En binnen deze grenzen mag je gaan oefenen, zonder dat je iets hoeft te bereiken. Dan zullen de grenzen zichzelf verleggen in hun eigen tempo en op hun eigen tijd.

Ik geef ruimte aan mijn cursisten om woorden te geven aan dat wat er van binnen speelt. Daarmee creëer ik een plek waar mensen zich veilig voelen en totaal mogen zijn wie ze zijn, met alles wat ze bij zich dragen.

De groepen zijn klein, maximaal 10 personen. Voor mij is het erg belangrijk dat er veel persoonlijke aandacht is. De les betekent een 5 kwartier tot anderhalf uur tijd en aandacht voor jezelf.

Chakra Yoga

Chakra Yoga is Hatha Yoga met de volledige integratie van de chakra’s. Een les bestaat uit losmaakoefeningen, yoga asana’s en een afsluitende meditatie. De yoga oefeningen werken diep door, brengen je dicht bij jezelf, laten je voelen wat er ten diepste speelt. Tijdens Chakra Yoga versterk je en rek je je spieren. Door volledig in je lichaam te zijn, voel je wat je lichaam moet doen om een oefening of houding uit te voeren. Je word je bewuster van jezelf, ook door het navoelen na de oefeningen.

 

Yin Yoga

Yin Yoga is een yogavorm waarbij je tussen de 3 en 5 minuten een yogahouding aanhoudt. Hierdoor krijgt het bindweefsel (met name in de gewrichten) de tijd om te rekken, waardoor het vocht, wat in het bindweefsel zit, weer kan gaan stromen. Ook kun je daardoor alles wat je in je bindweefsel hebt  opgeslagen (bijv. afvalstoffen en herinneringen), loslaten en afvoeren. Doordat je langer in een houding ligt, heb je ook meer tijd om echt in de houding te ‘zakken’, waardoor je dieper in jezelf komt. Yin Yoga is een prachtige aanvulling op de Chakra Yoga die meer gericht is op het versterken van de spieren.

 

Complete Yoga

Deze yogavorm heb ik zelf ontwikkeld in het kader van mijn afstudeerproject bij Anodea Judith. Het is een combinatie van Yin Yoga, Chakra Yoga en Herstellende Yoga. Herstellende Yoga is een Yin Yoga vorm waarin je 10 minuten in een houding ligt, volledig ondersteund door kussens, bolsters en dekens, waardoor je je helemaal kunt ontspannen en herstellen.

 

Ervaringen van cursisten

“Wat een wonder is yoga! En jij die het lichtkransje erom heen maakt voor mij.” – Elizabeth

“Dank je wel voor de mooie reis door de Complete Yoga! Een fijne ervaring. Na de les liefdevol, soepel en energiek de week in.” – Ineke

“Wat heb ik deze les als een hartverwarmende eenheid ervaren! De keuze van de oefeningen, de ondersteunende muziek, zo zuiver, zo puur. Het kwam diep bij mij binnen en zorgde voor een harmonisch geheel. Mijn hart heeft mogen ontvangen en mijn ziel is er door gevoed!” – Tineke

“Ondanks de pijn die ik al een paar dagen had in mijn onderrug , ging ik met enige aarzeling toch naar de Yin Yoga les. Tot mijn verbazing was de pijn daarna bijna verdwenen. De volgende dag thuis de Yin Yoga oefeningen herhaald en mijn pijn was helemaal verdwenen. Wat een bijzondere ervaring! Een zachte manier om zelf je lichaam te laten herstellen. Ik ga dit zeker vaker doen.” – Maartje

“Ik ben zo ontzettend blij met de yoga lessen. Ik kan weer bewegen en heb rust in mijn hoofd. Ik slaap weer goed zonder te piekeren en steeds wakker te worden. Mijn schouderpijn is nog maar 25% van wat het was en ik heb veel meer energie.”- Anita (na een maand les te hebben gehad)